- Ματίς, Aνρί Εμίλ Μπενουά
- (Henri Emile Benoit Matisse, Καμπρεζί 1869 – Νις 1954). Γάλλος ζωγράφος. Ξεκίνησε σπουδές νομικής, κατά τη διάρκεια των οποίων έπαθε σκωληκοειδίτιδα. Την περίοδο της ανάρρωσής του άρχισε να ζωγραφίζει, γεγονός το οποίο τον ώθησε να εγκαταλείψει τις σπουδές της νομικής και να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Μαρκέ και αργότερα, το 1895, μαθήτευσε στο εργαστήριο του Μορό μαζί με τον Ρουό. Στη καλλιτεχνική του διαμόρφωση συνετέλεσε η μελέτη της παλαιάς ιταλικής τέχνης, των Ολλανδών ζωγράφων, του Σαρντέν, του Κουρμπέ και του Σεζάν. Ασχολήθηκε επίσης με τη γλυπτική, επηρεαζόμενος αρχικά από τον Ροντέν, ενώ αργότερα έφτασε σε εντελώς προσωπικές εκφράσεις, που κορυφώθηκαν στις εντυπωσιακές προτομές της Ζανέτ (1910). Ο ιμπρεσιονισμός τον βοήθησε να ανοίξει τα χρώματα της παλέτας του, τα οποία το 1905 έγιναν φλογερά. Τον ίδιο χρόνο εξέθεσε τα έργα του στο Σαλόν ως πνευματικός αρχηγός του καλλιτεχνικού κινήματος των φοβιστών, οι οποίοι αναζητούσαν την αγνότητα των εκφραστικών μέσων. Με την πάροδο των χρόνων η τεχνοτροπία του στηριζόταν κυρίως στην ελικοειδή και αραβουργική γραμμή και στα ζωηρά χρώματα. Η ζωγραφική του Μ., εξαιρετικά συνεπής και διακοσμητική, εκφράζει την αισιοδοξία απέναντι στη ζωή και τη διαύγεια της φύσης. Ανάμεσα στα θέματα που προτιμούσε συγκαταλεγόταν ο χορός, από τον οποίο εμπνεύστηκε τα έργα του με τους τίτλους Πολυτέλεια, ηρεμία και ηδονή (1905), Η ευτυχία της ζωής (1906) και Ο χορός και η μουσική (1910).
Οι αποδόσεις των εσωτερικών χώρων, οι οδαλίσκες, οι νεκρές φύσεις με στρείδια, πορτοκάλια, ανανάδες κ.ά., αποκαλύπτουν τον πανηγυρικά παγανιστικό χαρακτήρα της ζωγραφικής του. Γι’ αυτό τον λόγο δυσαρέστησε τους καθολικούς κύκλους η διακόσμηση του παρεκκλησίου Ρόζενκραντς (1948-51) στη Βανς, η οποία παραμένει ωστόσο ένα από τα αριστουργήματά του για την πρωτοτυπία και τη συνθετική ενότητά του και αποτελεί ένα από τα κυριότερα δείγματα της σύγχρονης θρησκευτικής τέχνης.
«Καθισμένη γυναίκα» (1919), έργο του Ανρί Ματίς. Ο Γάλλος ζωγράφος δεν δίστασε να προχωρήσει σε μορφολογικές απλοποιήσεις και σε χρωματικές καθάρσεις, πετυχαίνοντας την εσωτερική αρμονία των πινάκων του.
Ζωγραφιστά υαλογραφήματα του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς (Παρεκκλήσι Ρόζενκραντς, Βανς, Γαλλία).
«Ο γύψινος κορμός», ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς (Μουσείο Σάο Πάολο, Βραζιλία).
Dictionary of Greek. 2013.